93 843 19 07
663 040 675
dl.-dv.: 8h-22h
caps setm. i festius: 9h-22h

Viatja Amb Salut!

Normes o consells per els viatgers internacionals

D’uns anys ençà la gent viatge a destins més exòtics. Per gaudir plenament de l’estada cal no oblidar una sèrie de precaucions. Alhora que prepares l’equipatge no t’oblidis dels aspectes sanitaris.

Me’n vaig de viatge, què he de fer?

Es recomana fer una visita prèvia al metge per avaluar l’estat de salut. Si estàs prenent algun medicament assegura’t que el podràs trobar on vas o porta’n la quantitat suficient.

Cal disposar d’una assegurança mèdica adequada al tipus de viatge.

Ës molt important escollir roba i calçat. Emporta’t roba de fibres naturals (cotó, lli), lleugera, còmoda, de colors clars, màniga llarga i pantaló llarg. El calçat serà ample, per evitar les butllofes per fricció i de material transpirable per les infeccions per fongs, Aura de cobrir el peu, ( cal endur-se’n un parell de recanvi).

No t’oblidis les ulleres de sol, la gorra i la crema de protecció solar total.

Durant el viatge

Es important tenir en compte les normes d’higiene, en el transcurs del viatge, per evitar qualsevol alteració de la salut.

Compte amb l’aigua

Utilitzar sempre aigua potable per beure, preparar aliments, usos domèstics i higiene personal com per exemple; rentar-se les dents. Es considera aigua potable:

 • Aigua embotellada en presencia del consumidor.
 • Aigua bullida, durant un temps mínim de 10 minuts, deixant-la refredar en recipients tancats i nets.
 • Aigua tractada amb: tintura de iode al 2 %, es necessari esperar 30 minuts abans de consumir-la. Si és aigua clara, 5 gotes/litre, si és aigua tèrbola, 10 gotes/litre.

Vigilar amb els vasos: amb freqüència és més segur beure directament de l’ampolla o de la llauna.

L’aigua de l’aixeta calenta a una temperatura que no es pugui resistir amb les mans és més segura que l’aigua de l’aixeta freda sempre en el cas que no es pugui disposar d’aigua potable.

No afegir mai gel a les begudes.

Generalment son segures les begudes com el té, cafè, infusions calentes. També vi, cervesa, sucs de fruita o begudes embotellades de fabricants reconeguts.

Compte amb els aliments

 • No mengis aliments crus o semicuits ( amanides, carn, peix, verdures, marisc).
 • Evita menjar fruita sense pelar.
 • No consumeixis llet ni derivats sense garantia higiènica o bull-la 15 minuts.
 • Cal que vagis amb compte amb la rebosteria i gelats per la seva fàcil contaminació.
 • El cafè i les infusions, per la temperatura a que se sotmeten, tenen una seguretat més gran.
 • Evita les begudes o sucs no embotellats.
 • Procura evitar els aliments dels llocs ambulants. No reuneixen les garanties suficients.
 • Evita maioneses, cremes.

Compte amb els banys

El bany en rius i llacs d’aigua dolça pot ser perillós, ja que es poden adquirir malalties parasitàries. Una piscina clorada és la millor garantia en aquest sentit. Per caminar dintre les aigües, s’ha d’anar amb un calçat impermeable i mai no s’ha de fer amb els peus descalços.

Higiene personal

Per causa de la gran sudoració que es produeix als països tropicals per la temperatura i l’excés d’humitat, és important realitzar una neteja corporal adequada; per això es recomana els banys i dutxes tan freqüents com sigui possible, tenint una cura especial a eixugar-se totes les parts del cos i evitant així que algunes zones restin humides i puguin ser un focus d’infecció.

Protecció contra els animals

Cal evitar el contacte amb qualsevol tipus d’animals, inclosos els domèstics, ja que poden no estar controlats sanitàriament.

Per protegir-se, dins del possible, de la mossegada de les serps i d’altres animals, s’utilitzarà calçat tancat i evitar caminar per zones fosques on no es pugui veure el que es trepitja. No s’hi ha d’anar descalç.

Diarrea del viatger

És una malaltia molt freqüent en els viatges, sobretot en les persones que van a les zones subdesenvolupades. S’origina per múltiples causes; però les més freqüents són les degudes als aliments en males condicions. Per prevenir-les cal adoptar mesures preventives amb el consum d’aigua i aliments no contaminats. Quan ha aparegut, a més de l´us d’antidiarreics s’ha de beure molta aigua per tal d’evitar la deshidratació , sobretot, els nens i vells, per la seva gravetat. L’ús preventiu d’antibiòtics no hi està recomanat. Algunes persones poden necessitar-los; en aquests casos, s’haurà de prendre’ls en les dosis i pautes d’administració prescrites pel metge.

Exposició al sol

Cal tenir especial cura amb el sol. S’aconsella l’ús de barret i ulleres de sol. És convenients emprar cremes amb filtres solars protectors. L’excés de calor i humitat al tròpic pot provocar esgotament, deshidratació o un cop de calor. En aquests casos, s’ha de beure molts líquids. S’han d’evitar les irritacions de la pell, freqüents en els obesos i els nens. Les infeccions poden complicar-se amb el calor i la humitat.

Malalties de transmissió sexual

El preservatiu és el mitjà més eficaç per evitar el contagi d’aquestes malalties durant les relacions sexuals.

Cal tenir en compte, que no hi ha perill de transmissió de la sida pel fet d’usar transports públics, per contactes a través de les mans (salutacions, carícies..), per l’ús de banys públics o estris de menjar. A més, cal saber que aquestes malalties no es transmeten a través de la picada de mosquits o d’altres insectes.

Profilaxis del paludisme

El paludisme o malària és una malaltia molt estesa a tots els països tropicals. S’adquireix amb la picadura d’un mosquit ( l’Anopheles). Atès que aquesta malaltia pot resultar greu, fins i tot és important fer-ne una prevenció. Com que actualment no es disposa de vacuna, la profilaxis es basarà en un conjunt de mesures que evitin la picadura del mosquit, a més de la quimioprofilaxis adequada.

 • Tant al matí com al vespre es recomana vestir roba de màniga llarga i pantalons llargs, evitant portar color foscos, i perfums intensos, ja que atrauen als mosquits. a les parts del cos que no estan cobertes per la roba, cal usar repel.lents d’insectes.
 • A l’interior, cal polvoritzar amb insecticides, usar aparells impregnats amb piretrines sintètiques.
 • Les habitacions han d’estar degudament protegides amb teles metàl·liques a les portes i finestres. És aconsellable l’ús de mosquiteres sobre els llits.
 • La quimioprofilaxis del paludisme haurà de ser realitzada als centres de vacunacions internacionals o per facultatius especialitzats. És important prendre els medicaments sense interrupció. S’inicia una setmana abans d’iniciar el viatge, durant el viatge i quatre setmanes després de tornar.

Síndrome de la classe turista

És l’alentiment del flux sanguini i tendència natural de la sang a la coagulació ( venes de les cames ), com a conseqüència de romandre assegut durant llargs períodes de temps, com passa en l’avió.

Hi ha certs col.lectius amb més factors de risc: persones grans, embarassades, obesos, fumadors, dones que prenen anticonceptius orals, persones amb malalties cardiovasculars o que hagin patit episodis de trombosis.

Mesures preventives en vols de més de 4 hores:

 • Moure les cames a intervals regulars, com a mínim una vegada hora.
 • Estirar els braços i les cames en el seient propi.
 • Realitzar algun exercici senzill, com per exemple aixecar la punta del peu enèrgica i moure els dits durant uns segons,
 • Aixecar-se de tant en tant.
 • No dormir en posicions incòmodes o amb cames creuades.
 • Vestir amb roba elàstica que faciliti la circulació.
 • Beure abundant aigua. Evitar begudes alcohòliques, ni té ni cafè.

Mareig

El tractament per evitar el mareig ha de ser bàsicament preventiu, perquè quan arriba el vòmit, és difícil reconduir la situació.

Mesures:

 • Col·locar-se en llocs de poc moviment (al cotxe, al lloc del copilot; a l’autocar, endavant; al vaixell i l’avió, al mig.
 • Adoptar si pots, la posició de “decúbit supí” (cap per amunt i apujant les cames)
 • No llegir.
 • Mantenir la vista en un angle de 45º per damunt de l’horitzó. Buscar punts de referència llunyans.
 • Evitar el calor.
 • No menjar ni beure en excés durant les hores prèvies al viatge.
 • Estimular l’atenció dels nens.
 • En cas d’embaràs, no prendre medicaments contra el mareig.

Existeixen alguns fàrmacs per prevenir l’aparició del mareig, Abans de viatjar parli amb el farmacèutic.

Farmaciola

Per una bona conservació dels medicaments, tingues en compte que la humitat i el calor poden alterar el seu estat.

 • Material de cura; antisèptics tòpics, gases, benes esparadrap, tisores, pinces.
 • Analgèsics i antitèrmics, antiàcids, antibiòtics, antidiarreics, antifúngics tòpics, antial·lèrgics, antihistamínics, antiinflamatori tòpic, col·liri o llàgrimes artificials.
 • Crema protecció solar..
 • Repel.lents d’insectes, mosquiteres, si cal.
 • Productes per tractar l’aigua: hipoclorit o tintura de iode al 2%. Preparats per rehidratació oral. Medicació pel paludisme, si cal.

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua, navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies