
Molèsties digestives lleus: digestions pesades, acidesa…
Causes:
Generalment, és degut a la manca de temps a la taula, l’estrès i a uns hàbits alimentaris incorrectes. També es pot donar el cas de l’existència d’una patologia que requereixi tractament mèdic.
Millor evitar:
- Les situacions estressants.
- Els grans àpats, els aliments molt greixosos, coccions i salses molt greixoses (fregits, estofats, empanats, salses amb nata, maionesa, etc.), plats molt condimentats o picants, aliments molt dolços)
- El tabac, ja que estimula la secreció de l’àcid i alenteix el buidat gàstric.
Mides dietètiques i higièniques:
- Menjar a poc a poc i mastegant correctament els aliments.
- Fraccionar les menjades repartides en 5 cops diaris i moderi la quantitat.
- Reduir el consum de carns greixoses i embotits, optar per carns magres i els peixos, sempre cuinats a la planxa, vapor, bullits o al forn.
- Moderar molt el consum d’alcohol i/o begudes amb gas i excitants (cafè i te).
- Moderar o evitar el consum de xocolata, sucres i aliments ensucrats.
- Fruites com la papaia o la pinya ajudaran a digerir les proteïnes de carns, peixos, ous i làctics, i per tant, molt indicades en casos de digestions difícils.
- No s’ha d’estirar fins passades unes 2 hores desprès de menjar.
- Procurar no fer migdiades de més de 20 minuts.
- Eviti alguns condiments i picants com: mostassa o vinagre.
Li pot ser útil:
- Herbes i espècies digestives, per amanir els aliments:
- Anís, fonoll, sàlvia, comí, orenga, estragó, alfàbrega, etc.
- Infusions que continguin una o varies de les següents herbes:
- Camamilla, menta, melissa, regalèssia, fonoll, sajolida, marialluïsa, anís, dent de lleó, etc.
Si la sensació de pesadesa s’acompanya d’ardor:
- Eviti els aliments que irriten i/o augmenten l’acidesa: salses àcides (de tomàquet…), fruites àcides i els seus sucs (llimona, taronja, mandarina, pomelo), espècies i condiments (all, pebre, mostassa), aliments salats.
- Prengui infusions de regalèssia (contraindicat en hipertensos o si està prenent corticoides), malví, marduix, etc.