93 843 19 07
663 040 675
dl.-dv.: 8h-22h
caps setm. i festius: 9h-22h

Per què tossim?

La tos, com els badalls o el parpelleig, és un mecanisme reflex, que es pot provocar o bé inhibir. La tos es produeix per estimulació de la mucosa dels bronquis, la tràquea o la laringe, ja sigui per acumulació excessiva de moc a la superfície, sequedat, refredament o substàncies químiques.

Quants tipus de tos hi ha?

Hi ha diferents tipus de tos, i no totes són preocupants o motiu de tractament.

 • Tos seca o no productiva: no produeix expectoració.
 • Tos productiva: la que produeix expectoració.
 • Tos seca falsa: no s’aconsegueix expectorar i es produeix la deglució de la mucositat (es dóna sobretot en dones i nens).
 • Tos crònica o aguda: més de tres setmanes de durada. Quan la tos és més o menys permanent, tendeix a perpetuar-se perquè l’expulsió violenta de l’aire irrita la tràquea i la laringe. La tos crònica pot ser per una malaltia latent que supera els mecanismes de defensa.
 • Tos psicògena (tics): tots coneixem persones que tenen el costum de tossir abans de parlar, i quan estan molt nervioses (tos psicosomàtica).

Com es tracta la tos

En general les normes a seguir són:

 • Calmar la tos seca no productiva.
 • Facilitar la tos productiva amb expectorants i/o mucolítics.

En tots dos casos, cal proporcionar al tracte respiratori la humitat necessària, tant per ingestió de líquids com per humidificació de l’aire respirat.

 • Si la tos és seca, no productiva, no sols produeix malestar sinó que tendeix a autoperpetuar-se, a causa de la irritació de la tràquea i de la mucosa faríngia. En aquests casos està indicat el tractament amb fàrmacs antitussígens.
 • Si la tos és productiva, pot estar indicada l’administració de fàrmacs expectorants i/o mucolítics, per facilitar l’extracció de les flegmes.

Els medicaments antitussígens poden ser de dos tipus:

D’acció central, que suprimeixen o inhibeixen el reflex de la tos deprimint el centre de la tos. Els més utilitzats són la codeïna i el dextrometorfà.

D’acció perifèrica, que poden actuar sobre les terminacions nervioses bronquials on s’inicia el reflex de la tos.

Els medicaments mucolítics fan disminuir la viscositat de la secreció bronquial; per tant, faciliten l’expulsió de l’esput.

Els medicaments expectorants estimulen el mecanisme d’eliminació, per exemple, amb el moviment ciliar que impulsa la secreció cap a la faringe per ser eliminada per expectoració o deglució.

Per evitar-la es pot:

 • Ingerir aigua pura (2 litres per dia), per humidificar l’arbre respiratori.
 • Mantenir la humitat d’una habitació al 40%.
 • Quan es té tos, cal evitar espais on hi hagi fum de tabac (bars, pubs, restaurants…), ja que el fum actua com a estimulant de la tos.
 • L’hàbit del tabac és una causa freqüent de tos; per tant, abandonar-lo us ajudarà a fer-la desaparèixer. El farmacèutic us informarà de la teràpia substitutiva de nicotina i dels recursos per evitar situacions difícils.

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua, navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies