93 843 19 07
663 040 675
dl.-dv.: 8h-22h
caps setm. i festius: 9h-22h

Gastroenteritis o diarrea

Què es la diarrea?

La diarrea es defineix com un augment del volum, freqüència i disminució de la consistència de les deposicions en una persona prèviament sana.

S’accepta que existeix diarrea quan el pes de les femtes és superior a 200 g per dia, amb un contingut aquós per sobre del 70 %, i la freqüència d’evacuació intestinal és superior a 3 vegades per dia durant 2 o 3 dies. A més a més de la diarrea hi pot coexistir vòmits, febre, dolor abdominal i deshidratació.

Causes de la diarrea

La causa més freqüent d’una diarrea aguda es deu a una infecció vírica o per bacteris, també pel fet de prendre determinats medicaments com laxants, antibiòtics, antiàcids amb magnesi, etc o per l’al·lèrgia algun aliment.

La diarrea aguda infecciosa se sol donar en viatges a regions amb un estat sanitari no satisfactori, és l’anomenada “diarrea del viatger”, al contacte amb animals de granja i amb la presència de diarrea en membres de la família o amics.

Prevenció i recomanacions

Cal tenir uns bons hàbits higiènics en determinades situacions quotidianes com:

  • En la preparació dels aliments, neteja de les verdures, fruites crues, el temps i la temperatura ( > 70º) de cocció de la carn, i la conservació dels aliments per evitar els seu deteriorament.
  • Contacte amb animals domèstics.
  • Canvi dels bolquers dels nens petits.
  • Rentar-se les mans després d’anar i abans al bany.
  • Diarrea d’algun membre de la família.

Tractament. què haig de fer?

Si es presenten vòmits freqüents, febre molt alta, moltes deposicions i aquestes són amb moc i sang, consulti al metge immediatament.

Sempre s’han de prendre moltes més precaucions en el cas de gent gran i nens.

Les recomanacions es basen fonamentalment en la rehidratació i la dieta astringent.

La dieta astringent està indicada en la gastroenteritis. Els quadros de gastroenteritis s’acompanyen en ocasions de vòmits i o febre. En aquests casos és important administrar líquids per compensar els que es perden amb les deposicions, els vòmits o la febre, i així evitar la deshidratació. És molt important administrar petites quantitats de líquid de forma freqüent ( cada 5 -10 minuts ).

Si beu d’una sola vegada grans quantitats de líquid per calmar la set probablement ho vomitarà. Quan el pacient ja toleri els líquids es pot iniciar una dieta tova amb aliments indicats en la dieta astringent.

Rehidratació per via oral

La rehidratació es base en la restitució de la quantitat d’aigua, glucosa i electròlits. Ës la mesura primera a posar en marxa un cop diagnosticada.

La OMS recomana una fòrmula de rehidratació per via oral que està comercialitzada de forma estàndard en sobres que s’han de vertir en una ampolla d’aigua mineral d’un litre, agitar fins a dissolució.

A falta d’aquesta possibilitat, existeix el recurs de preparar una fórmula molt similar a casa:

  • Aigua, 1 litre.
  • Sucre, per la glucosa, 2 cullerades soperes.
  • Sal, pel clorur sòdic , ½ culleradeta cafè.
  • Bicarbonat, ½ culleradeta cafè.
  • El suc d’una llimona, pel potassi.

Dieta astringent

Aquesta dieta s’iniciarà quan toleri bé els líquids.

La alimentació en la diarrea segueix unes normes dietètiques com la prohibició de determinats aliments ( els làctics ) i la reintroducció progressiva d’altres.

S’establiran diferents fases en la dieta astringent:

  • Període de dejú entre 6-24 h amb només hidratació per via oral, segons adaptació de cada pacient.
  • Iniciar la ingesta amb aigua d’arròs o aigua d’arròs i pastanaga, sèmola… Poca quantitat i sovint.
  • Després s’anirà afegint amb molta cura; arròs bullit, pollastre o peix bullit, pa torrat i pernil dolç.
    Abans de l’alimentació normal, s’ha d’introduir el iogurt, peix a la planxa, verdures bullides, etc.

Aliments prohibits

  • S’evitarà la llet i tots els làctics.
  • S’evitarà la fibra vegetal, verdures de color verd, fruita.
  • Es suprimeixen els guisats, fregits, embotits, salats.
  • S’evitaran els greixos.
  • S’evitaran els estimulants com el cafè, sucs de taronja ensucrats.
  • Pa integral, xocolata, pastisseria.

Aliments permesos

  • Arròs bullit o farinetes d’arròs (segons l’edat del nen).
  • Sémola d’arròs (es pot preparar amb caldo vegetal).
  • Maizena o Tapioca.
  • Puré de pastanaga, patates bullides.
  • Pollastre a la planxa o bullit (bullir-ho sense pell).
  • Peix blanc (rap o lluç) bullit o a la planxa.
  • Vedella sense greix a la planxa. Carn d’au cuita o a la planxa.
  • Pernil dolç.
  • Plàtan madur. Poma rallada, deixada “oxidar”, al forn o en compota.
  • Confitura.
  • Pa torrat.
  • Iogur (només un al dia) i formatge fresc.

Dieta astringent per a lactants

  • Les primeres 6-8 h donar al nen només petites cullerades de sèrum oral hiposòdic cada 10 -15 minut. Augmentar a mesura que es toleri.
  • Si pren el pit, es segueix normalment.
  • Si pren lactància artificial, es prepara al biberó amb aigua d’arròs i amb llet en pols sense lactosa, s’hi posa la meitat de pols de llet que normalment fins que es vagi regularitzant.
  • Si pren farinetes salades, es prepara amb: aigua, pastanaga, pollastre i arròs.
  • Si pren farinetes de fruita; plàtan i poma.
  • Si pren farinetes de cereals; farina d’arròs.
  • Quan les deposicions siguin normals es passa progressivament a l’alimentació normal, mantenint durant 2 o 3 dies més la hidratació amb el sèrum oral.

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua, navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR
Aviso de cookies