93 843 19 07
663 040 675
dl.-dv.: 8h-22h
caps setm. i festius: 9h-22h

Com prendre els medicaments

Com haig de prendre el meu medicament?

Preneu els medicaments exactament com us han indicat? Heu de complir el tractament.

Si estem ben informats de la malaltia i del tractament a seguir, estarem més mentalitzats a complir el tractament, si volem obtenir el benefici de la salut.

És a dir, si sabem per a què prenem aquells medicaments, serà més fàcil posar-se bo.

Per tant, hem de prendre els medicament tal com ens indica el metge. Sense saltar-se cap presa, i exactament durant els dies que diu el metge, ni un dia més ni un dia menys.

Medicaments que només es prenen un cop al dia

Es molt important que es prenguin cada dia a la mateixa hora, així no serà tan fàcil oblidar-se de prendre’ls.

Antibiòtics

Cal respectar les hores que indica el metge (cada 8 h o bé cada 12). I respectar la durada del tractament, no deixar de prendre els medicaments abans d’hora; encara que alguns símptomes hagin desaparegut i us trobeu millor, continueu les preses segons les instruccions. Si s’escurcen els dies de tractament, alguns microbis poden sobreviure i fer-vos recaure en la malaltia.

I sobretot, no automedicar-se.

Medicaments per al dolor o analgèsics

En aquest cas, el metge ens diu que en prenguem només en cas de dolor (mal de cap, mal de queixal, etc.)

No en farem un abús i, si hem de repetir(perquè torna el dolor), tindrem en compte un mínim d’hores entre presa i presa, que ens aconsellarà el metge o el farmacèutic.

Com haig de prendre-ho: abans o desprès dels menjars?

Per a un bon compliment del tractament tindrem en compte l’horari del medicament i l’horari del menjar.

  • A vegades el metge ens diu: “Això ho prendrà durant el menjar”. Vol dir que s’ha de menjar alguna cosa? Durant el menjar o immediatament després de menjar, és igual. Això es fa per evitar molèsties d’estómac.
  • Altres vegades el metge ens diu: “Prengui-ho fora dels menjars”. Vol dir que ha d’estar l’estómac buit? Prendrem els medicaments una hora abans de menjar o dues hores després. Això es fa perquè els aliments no impedeixin el pas dels medicaments a la sang, ja que aleshores no farien tant efecte.

Si s’ha de prendre el medicament fora del menjar sempre ho farem només amb aigua (càpsules, gotes, sobres,…) mai amb llet o sucs.

Hi ha medicaments que tenen interaccions amb alguns aliments o begudes: l’alcohol pot fer augmentar o disminuir l’acció d’alguns medicaments.

És especialment recomanable no prendre begudes alcohòliques ni tan sols en quantitats petites, juntament amb medicaments que puguin reduir l’atenció i el reflexos (com tranquil·litzants, medicaments contra el mareig, l’al·lèrgia, alguns de refredat,…) perquè es potenciïn els efectes d’ambdues substancies. Cal tenir això molt present, sobretot en persones que facin servir màquines o que hagin de conduir.

Llet i formatges poden fer que alguns antibiòtics perdin el seu efecte, per exemple, les tetraciclines.

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua, navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies