93 843 19 07
663 040 675
dl.-dv.: 8h-22h
caps setm. i festius: 9h-22h

Dieta celíaca

Farmàcia Valls

Dieta celíaca

La malaltia celíaca consisteix en una intolerància a les proteïnes del gluten (gliadines, secalines, hordeïnes i, possiblement, avenines) que cursen amb una atròfia severa de la mucosa de l’intestí prim superior.

En condicions normals tot aliment ingerit ha de passar un procés de digestió on es degrada en partícules més petites per que aquestes puguin ser absorbides. Aquesta absorció de l’aliment té lloc a l’intestí prim i, per que això sigui possible, és necessari l’existència de vellositats. El seu paper en l’absorció és semblant a la que fan les arrels dels arbres, sent l’allargaria d’aquestes essencial per que l’absorció es realitzi de major a menor grau. Quan la longitud de la vellositat s’escurça, l’absorció es redueix i la nutrició del nen no és l’adequada.

Això és el que passa amb la Malaltia Celíaca: un escurçament de les vellositats intestinals com a resultat d’una intolerància al gluten.

Com a conseqüència, s’estableix un defecte d’utilització de nutrients (principis immediats, sals i vitamines) a nivell del tracte digestiu. Aquesta intolerància és de caràcter permanent, es manté al llarg de tota la vida i es presenta en persones genèticament predisposats a patir-la. La simptomatologia clàssica inclou diarrea mal absorbida, vòmits, canvis de caràcter, falta de gana, baix pes i retràs en el creixement. L’abdomen prominent i els glutis aplanats completen l’aspecte característic d’aquests malalts. No hi ha tractament farmacològic. L’única actitud terapèutica és la supressió de la dieta de tots els productes que tenen gluten, concretament tots els productes que inclouen farines de blat, civada, ordi i el sègol. Un règim estricte sense gluten condueix a la desaparició dels símptomes clínics i de l’alteració funcional, així com a la normalització de la mucosa intestinal. Tot i que mai s’iniciarà una dieta sense gluten sense realitzar prèviament una biòpsia intestinal.

A les taules que hi ha a continuació si detallen els aliments prohibits o aptes per a malalts celíacs.

TAULA I. Aliments que contenen gluten: PROHIBITS
  • Farines de blat, civada, ordi i segó
  • PA, brioixos, pastissos, galetes i altres productes de pastisseria, elaborats amb qualsevol d’aquestes farines.
  • PASTA ALIMENTÀRIA, ITALIANES o similars: fideus, macarrons, tallarines, etc. I sèmoles de blat de moro.
  • Llet maltada i aliments maltats. Xocolates (excepte les autoritzades)
  • Infusions i begudes preparades amb cereals, cervesa, malta, etc.
  • Productes manufacturats en els que entren en la seva composició qualsevol de les farines citades, per exemple, sopes de sobre, flams i natilles preparades, gelats, caramels.
TAULA II. Aliments sense gluten: PERMESOS
  • Llet i derivats (formatge, mantega, nata)
  • Carn, peix, marisc, ous
  • Verdures, fruites, hortalisses, tubercles (patata)
  • ARRÒS, BLAT DE MORO, en forma de farines i gra, crispetes.
  • Tapioca, soja, farina de soja
  • Llegums: llenties, cigrons, mongetes, etc.
  • Fruits secs
  • Sucre i mel
  • Olis, margarines (sense additius)
  • Sal, vinagre, llevat sense gluten, pebre.
TAULA III. Aliments que poden tenir gluten
  • Productes de xarcuteria: salsitxes, mortadel·les, altres embotits, patés
  • Formatge fos, formatge en làmines, formatge de bola, etc
  • Conserves
  • Torró, massapà
  • Cafès i té de preparació immediata
  • Colorants: alguns colorants alimentaris
  • Pipes amb sal, caramels, etc.
  • MEDICAMENTS: consultar el prospecte
A la nostra farmàcia podràs trobar-hi:
  • Farines
  • Pa
  • Rebosteria (croissant, brioix, magdalenes, etc)
  • Galetes (dolces, salades, snacks) i brioixos
  • Pasta (lasanya, espagueti, macarrons, etc)
  • Varis (pizza, crackers, grissines, etc)

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua, navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR
Aviso de cookies