La Hiperplàsia Benigna de Pròstata (HBP) és una patologia benigna que afecta aproximadament als 50% dels homes a partir dels 50 anys i que comporta l’engrossiment de la glàndula prostàtica. Al créixer la pròstata, el conducte urinari es fa més estret i és quan apareixen els diversos símptomes:

  • Incontinència urinària
  • Sensació d’urgència i major freqüència urinària (sobretot a la nit)
  • Pèrdues d’orina i degoteig post-miccional
  • Dificultat per iniciar la micció
  • Menor força en la micció o micció intermitent
  • Disminució de la quantitat d’orina

Es desconeixen les causes que la provoquen tot i que sovint es relacionen amb l’envelliment i factors hormonals i en menor mesura amb factors pro-inflamatoris i genètics.

Tot i la seva elevada prevalença se’n parla relativament poc, potser per vergonya o per estar normalitzada ja a certa edat, però la realitat és que els símptomes que provoca causen malestar i inconvenients que poden afectar a la qualitat de vida diària.

Des de la farmàcia volem donar difusió i conscienciar una mica sobre aquesta patologia tot explicant-vos alguns consells per intentar disminuir-la.

Consells higiènico-dietètics

Pel que fa a l’alimentació s’ha d’intentar moderar el consum d’alcohol, begudes amb cafeïna i restringir el menjar picant i ric en greixos, ja que presenten un efecte diürètic i irritant a nivell vesical. També s’hauria de seguir una dieta rica en fruites i verdures per a evitar el restrenyiment, que podria empitjorar la simptomatologia.

S’ha de seguir bevent força aigua per tal de minimitzar les possibles infeccions urinàries, però es pot distribuir el seu consum en petites quantitats durant tot el dia i també evitar la seva presa en certs moments dificultosos (activitats que no es puguin interrompre, viatges de llarga durada, al vespre 2h abans d’anar a dormir, etc).

A nivell de mobilitat s’hauria d’intentar realitzar exercici físic en funció de les possibilitats de cadascú però de manera regular, ja que romandre assegut durant massa temps pot congestionar la zona pèlvica i perineal. També ens servirà per baixar de pes en cas de tenir una mica de sobrepès o obesitat, que és un dels factors que pot predisposar a patir la malaltia.

Pel que fa als hàbits de micció, es recomana assegurar-se d’haver buidat tot el conducte uretral mitjançant una petita compressió del penis des de la base cap enfora per així evitar el possible degoteig posterior. També es pot esperar un parell de minuts i intentar tornar a orinar per assegurar que hem buidat completament la bufeta.

S’hauria d’orinar quan es presenti la necessitat, o inclús regular el temps entre miccions durant el dia, tot programant cada 3h la micció encara que no se’n tinguin ganes en aquell moment per tal d’evitar una posterior urgència urinària.

S’ha de tenir en compte que alguns fàrmacs poden tenir efectes negatius sobre l’HBP  (alguns antihipertensius, descongestionats, antihistamínics, antidepressius, etc); si els tenim receptats, es pot intentar gestionar la seva presa de manera que el seu efecte diürètic afecti el menys possible el nostre dia a dia.

Consells farmacològics

El que hem d’aconseguir és mantenir el benestar fisiològic de la pròstata, evitar el seu creixement anòmal i minimitzar la seva inflamació per tal d’alleujar els símptomes associats, millorar la qualitat de vida i evitar l’aparició de possibles complicacions.

A la farmàcia disposem de diversos complements fitoteràpics que poden ser utilitzats tant com preventius i com a tractament, sobretot en la primera etapa, i que per tant poden millorar significativament la simptomatologia i la progressió de la malaltia. En casos més greus es podria requerir de medicaments de síntesi prèvia prescripció mèdica o inclús de cirurgia.

Alguns dels principis actius naturals més utilitzats en complements fitoteràpics de prevenció o en primera etapa són:

  • Serenoa repens (Sabal), Pygeum africanum (Cirerer africà) – rics en àcids grassos i fitoesterols que tenen funció antiandrogènica i antiinflamatoria.
  • Epilobi – conté un tipus de flavonoids anomenats hiperòsids que tenen una acció antioxidant, antiinflamatòria i antiedematosa.
  • Cranberry – conté proantocianidines (PAC) que tenen acció antioxidant i antibacteriana que ajuda a evitar les infeccions recurrents que sovint es donen en pacients amb HBP.

Com sempre, s’han de tenir en compte diversos factors com la procedència del actius, la seva extracció, la concentració que duen, etc. per a poder garantir que la seva acció sigui realment eficaç. I també el fet que tot i ser naturals, no són adequats per a tothom, ja que alguns d’ells podrien interaccionar amb d’altres fàrmacs, així que millor pregunta’ns abans d’iniciar algun tractament.

Hem de pensar que el sistema urinari és molt important per al bon funcionament de tot el cos. Gràcies a ell s’eliminen les impureses i components tòxics del cos, permetent que l’organisme funcioni correctament. És per això que tenir-ne cura és important per prevenir els problemes futurs que poden perjudicar el bon estat del nostre sistema renal.

Així que, en definitiva, si observeu que presenteu algunes d’aquestes molèsties urinàries podeu preguntar-nos tots els dubtes que tingueu, i per descomptat, recomanem almenys una revisió anual amb l’uròleg per tal que avaluï l’estat de la vostra glàndula prostàtica ja que tot i que estem parlant d’una patologia benigna, de vegades pot emmascarar o derivar en patologies més greus si no es te un bon control de la seva progressió.

Per acabar us adjuntem el qüestionari IPSS (Puntuació Internacional de Símptomes Prostàtics) que pot servir-vos d’ajuda per a una autoavaluació prèvia dels símptomes i tenir una idea de en quin grau us trobeu:

Gràcies per llegir-nos i fins aviat!

La Hiperplàsia Benigna de Pròstata (HBP)

Fig.1 il·lustració anatomia pròstata