La naturalesa és sàvia i ens ha dotat de mecanismes per a adaptar-nos al cicle de la Terra com també per produir cicles endògens (propis) per regular-nos i reparar-nos. Bàsicament totes les formes de vida tenen un ritme circadiari, tant animals com plantes, insectes i bactèries.

Els ritmes circadiaris són canvis físics, mentals i conductuals que segueixen un cicle diari. Estan regits i regulats pels “rellotges biològics”. L’organisme també pot sincronitzar-se amb senyals externes. L’exemple més clar seria el cas del cicle de la son, influït per la llum i la foscor. Altres serien: la secreció hormonal, els hàbits alimentaris i la digestió, la temperatura corporal… Per aquest motiu és important seguir uns horaris i estil de vida naturals pel nostre cos, evitant desregulacions i problemes com trastorns del son, obesitat,  hipertensió, diabetis, depressió, trastorn bipolar i trastorns estacionals.

El jet lag és una causa de desajustament dels nostres rellotges biològics en viatjar a un altra indret canviat de zona horària, experimentant fatiga, desorientació i insomni.

El nostre rellotge biològic es troba just darrere dels nostres ulls en el anomenat nucli supraquiasmàtic (SCN) que conté dos tipus de cèl·lules que justament actuen com rellotges.

Dormir

Dormir… realment per què hem de dormir? Després d’un dia dur o de dinar  estant relaxats ens entra aquella soneta… Passem un terç del dia dormint, i si no ho fem, estem “espessos” o “necessitem un cafè”.

Encara que no està del tot clara la seva funcionalitat, dormir és imprescindible per a que el cos es pugui reparar,  eliminar toxines i reorganitzar la informació rebuda durant el dia. Com un ordinador que necessita reiniciar-se després d’instal·lar un programa (la diferència es que nosaltres necessitem bastants més hores). A més a més que també es regenera tot el cos i s’ajusten els rellotges biològics). Per tenir un son reparador, cal seguir el cicle i una correcta higiene del son.

Tot i això, el cervell no s’apaga durant el son sinó que presenta una activitat lenta enfortint les sinapsis neuronals, és a dir, processant el que has après i fent que el dia següent puguis aprendre més ràpid i ser més productiu.

Hi ha dues fases bàsiques de la son, tenint diferent activitat neuronal que es van intercalant entre elles en les següents etapes:

 1. Fase no REM, son lleuger durant els primers minuts on la respiració es torna més profunda, s’alenteixen els batecs del cor, els músculs es relaxen.
 2. Fase no REM prèvia al son profund. S’accentua la fase anterior i també disminueix la temperatura corporal i el moviment dels ulls es para. És aquesta fase la que més es repeteix al llarg del son.
 3. Fase no REM: la fase anterior està encara accentuada al màxim, de son profund on és difícil de llevar-nos.
 4. Fase REM: ocorre als 90min en començar a dormir. Els ulls es mouen ràpidament (sí, mentre dorms!), la respiració és irregular, el cervell presenta molta activitat, similar a la quan estem desperts. La majoria dels somnis es produeixen aquí: els músculs es paralitzen (per a que no facis les accions que estem somiant!).

Generalment, els somnis duren en total 2h i se suposa que serveixen per processar les emocions. Somies en color o en blanc i negre?

Quantes són les hores recomanades per dormir? Cadascú necessitarà diferents hores segons les activitats que desenvolupa, la edat, genètica i alimentació, però les recomanades per un adult són de 7-9h diàries.

Posposes l’hora de dormir per fer més activitats? Prova dormir a hores regulars durant una setmana i explica’ns la diferència! Si tens problemes de son hi ha productes naturals que ajuden a normalitzar-lo, com també consells que et podem donar personalitzats! No dubtis en venir a consultar-nos… i et desitgem una bona nit!

Consells generals per a una bona higiene del son:
 • Anar a dormir a hores regulars.
 • Realitzar 30min mínim d’exercici diari (millor si es exposat al sol).
 • Evita cafeïna i nicotina les 5h prèvies.
 • Realitza activitats relaxants abans d’anar a dormir i estableix un ritual que prepari el teu cervell per a la son.
 • Evita les pantalles abans d’anar a dormir (res de mirar el WhatsApp al llit!). Tot té una explicació: la llum blava de les pantalles inhibeix la producció de melatonina necessària per dormir bé.
 • És important remarcar que no es pot “recuperar” el son que s’ha privat una nit dormint més una altra.
 • Intenta que l’habitació on dorms sigui el més fosca possible i a una temperatura de 17-20°C.
 • Menja en hores diürnes (al menys, la majoria d’àpats que siguin “diürns”): si esmorzes, que sigui majoritàriament greix i proteïna; per dinar, una composició mixta; i per sopar, una ració de carbohidrats, ja que ajuden a regular el “ritme de la gana” (de l’hormona leptina).

Aquest lloc web fa servir galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua, navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies